Un estudi, liderat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) amb la col·laboració de l’Associació Antisida de Lleida, reforça la importància del paper de les entitats comunitàries en el diagnòstic precoç del VIH. L’estudi s’ha publicat a la revista Eurosurveillance, una de les revistes de major prestigi en l’àmbit de la epidemiologia i salut pública mundials. En aquest treball s’analitza la tasca realitzada per les entitats comunitàries a Catalunya des del 1995 fins al 2018 per avaluar l’impacte de la prova de detecció del VIH.
La recerca indica que les entitats comunitàries, com l’Associació Antisida de Lleida, ofereixen més disponibilitat i accessibilitat per a realitzar la prova de diagnòstic precoç. La contribució de les proves de VIH de base comunitària al total general de casos notificats al registre de VIH de Catalunya ha augmentat gradualment fins a arribar el 37,9% el 2018, i el 70% de tots els casos d’homes que tenen sexe amb homes. Pel que fa a la demarcació de Lleida, més del 50% dels casos diagnosticats han estat detectats en els serveis d’atenció i detecció precoç de l’Associació Antisida de Lleida.
L’estudi conclou que gràcies al monitoratge dels 25 anys de realització de les proves de VIH, les entitats comunitàries i el seus punts de realització del test ràpid permeten el diagnòstic precoç de VIH en poblacions clau i cal, per assegurar les sostenibilitat de les proves comunitàries, que aquestes entitats incloguin els seus serveis en l’estratègia general per aconseguir els objectius 90-90-90, on el 90% de les persones amb el VIH són diagnosticades, el 90% de les persones diagnosticades estan en tractament i el 90% de les persones en tractament tenen la càrrega viral suprimida (Programa d’ONUSIDA 2015).
L’estudi ha estat coordinat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), i ha comptat amb la participació de Centros de Investigación Biomédica en Red Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias (IGTP), BCN Checkpoint, Stop Sida, l’Associació Ciutadana Antisida de Catalunya (ACASC), el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS), l’Associació Antisida de Lleida, Gais Positius, Actuavallès, la Fundació Àmbit Prevenció, CAS/ARD Lluís Companys, Creu Roja Barcelona, Assexora’Tgn (Associacio Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona), l’Associació Comunitària Anti Sida de Girona (ACAS), Creu Roja Tarragona, la Secció de Vigilància, Prevenció i Control de les Infeccions de Transmissió Sexual i del VIH de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Virals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia i Medicina Preventiva de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Article de referència:
Fernàndez-López Laura, Reyes-Urueña Juliana, Conway Anna, Saz Jorge, Morales Adriana, Quezadas Jaime Baroja Jordi, Rafel Anna, Pazos Ander, Avellaneda Anna Meroño Mercè, Andreo Lorena, Romero Lluís, Lara Anna, Otón Araceli, Rifà Benet, Mansilla Rosa, Colom Joan, Casabona Jordi. The contribution of HIV point-of-care tests in early HIV diagnosis: community-based HIV testing monitoring in Catalonia, 1995 to 2018. Euro Surveill. 2020;25(43):pii=1900424. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.43.1900424
Fundació Antisida de Lleida
C/ Nou, 14 baixos – LLEIDA
+34 973 26 11 11
consulta@antisidalleida.org