La Fundació Antisida de Lleida ha reivindicat l’esforç comunitari per incidir en la millora de les condicions materials, en la qualitat de vida i en els drets de les persones amb VIH del nostre país en el marc del Dia Mundial de la Sida 2023. ‘Des de 1998 posant la VIHda al centre. Som comunitat, som Comitè!’, aquest és el lema escollit d’enguany per les 20 entitats catalanes que formen part del Comitè 1er de Desembre. El president de la Fundació Antisida de Lleida, Joan Fibla, ha llegit avui, a la plaça Paeria de Lleida, el manifest del Dia Mundial de la Sida 2023.

 

“Cal fer una menció especial, en aquest sentit, de reconeixement a les persones SuperVIHvents, totes aquelles persones que pertanyen a les primeres generacions de diagnosticades amb VIH, abans de l’aparició dels tractaments antiretrovirals, i que per tant, porten molts anys vivint i convivint amb la malaltia i amb uns processos d’envelliment que es presenten amb més intensitat i complexitat, amb unes necessitats específiques que requereixen respostes mèdiques i socials específiques”, ha llegit Fibla.

La reivindicació també s’ha centrat en dotar d’un pressupost adequat i suficient per a la implementació, desenvolupament i seguiment del Pacte Social. “Hem avançat molt però no ens podem quedar a la meitat del camí. La fita aconseguida al 2014 amb l’aprovació per unanimitat al Parlament de Catalunya de l’Acord Nacional per fer front a l’epidèmia de VIH a Catalunya i contra l’estigma és encara avui una assignatura pendent”, ha senyalat el president de la Fundació Antisida Lleida.

“Lleida ha estat una referència pel que fa a l’atenció mèdica i també social respecte altres territoris catalans i, fins i tot, de l’Estat espanyol. Hem estat capaces d’exportar les bones pràctiques arreu i amb orgull, satisfetes dels vincles institucionals que, amb tants anys, esforç i voluntat, s’han establert en benefici de les persones que més ho necessiten. Actualment, a Lleida s’han perdut fites ja aconseguides des de fa molts anys que, tot i els grans avenços en l’abordatge mèdic i científic, no ho hem fet el mateix en l’àmbit psicosocial. Així, paraules com vulneració de drets, estigma i discriminació, que també formen part de la salut, són massa freqüents en el dia a dia de les persones seropositives” ha continuat Fibla.

Per aquest motiu, la Fundació Antisida de Lleida fa una crida a continuar treballant conjuntament de forma coordinada i amb el mateix objectiu: la millora de la qualitat de vida de les persones que viuen amb el VIH.