La Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya reivindica el desplegament de l’Acord Nacional que hauria de ser liderat des de la Comissió Interdepartamental de la Sida de Catalunya, que fa més de dos anys que està paralitzat.
Amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la prova del VIH (del 20 al 27 de novembre) i l’arribada del dia 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, el Comitè 1r de Desembre ha presentat públicament el seu posicionament sobre 7 qüestions candents en l’àmbit del VIH/sida a Catalunya. En nom de la plataforma unitària d’ONG-SIDA de Catalunya formada per 24 entitats, la seva presidenta, Montse Pineda, ha donat
resposta als principals temes que es planteja el sector.
En relació a les polítiques públiques de VIH/sida a Catalunya, Pineda ha denunciat que “falta un lideratge clar per part del Departament de Salut” ja que no existeix “un pla d’acció específic per fer front al VIH/sida a Catalunya”, una epidèmia que ha afectat a a més de 17.000 persones al nostre país des de l’any 1981. El Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat fa dos anys l’“Acord Nacional per fer front al VIH/sida i contra l’estigma relacionat” que ha quedat en paper mullat. La presidenta també ha explicat que tot i que les entitats membre van realitzar 4.820 proves del VIH durant el 2014, no s’han adherit a la commemoració de la Setmana Europea de la Prova perquè redueix el que hauria de ser una estratègia global de prevenció a una eina de detecció. Per al Comitè, “la prova del VIH és una eina més en l’estratègia de prevenció” i hauria d’anar acompanyada de
mesures sociosanitàries, legislació i polítiques estructurals.
Montse Pineda ha explicat que abans que la Profilaxi Pre-Exposició (PrEP) estigui disponible a Espanya, cal “emmarcar aquesta eina en una estratègia de cura integral de la salut” perquè fins que no existeixi un protocol o recomanacions consensuades pels agents sociosanitaris “qualsevol ús de la PrEP a Espanya està fora de control sanitari”. El creixement d’un 7% anual (entre 2001 i 2013) en les noves infeccions entre el col·lectiu de gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes ha de fer replantejar l’estratègia de prevenció. Concretament, segons el Comitè, és necessari “garantir l’accés individualitzat a la informació, potenciar les polítiques adaptades a aquest col·lectiu no resident en grans nuclis urbans” així com també “desplegar la Llei 11/2014 dels drets de les persones LGBTI i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia així com posar en marxa l’Acord Nacional”.
La representant de la plataforma d’entitats ha avançat que “Re-voltes amb la prevenció” és el lema amb què commemoraran el Dia Mundial de la Sida el proper 1 de desembre. El Comitè i les seves 24 entitats membre reivindicaran la prevenció per emmarcar-la en el paradigma de promoció de la salut. Pineda ha explicat que el Dia Mundial “és una crida a la sensibilització en el respecte a la dignitat humana davant de qualsevol forma d’estigma i discriminació associat al VIH”.Per a la plataforma d’entitats és també “un dia per a la reivindicació de polítiques de prevenció i atenció del VIH i contra l’estigma relacionat”.
Podeu descarregar les imatges de l’acte a: https://www.flickr.com/photos/
comite1desembre/albums
Fundació Antisida de Lleida
C/ Nou, 14 baixos – LLEIDA
+34 973 26 11 11
consulta@antisidalleida.org