El VIH o Virus de la Immunodeficiència Humana és un retrovirus que ataca el sistema immunitari de la persona infectada. El sistema immunitari és la defensa natural del nostre cos davant els microorganismes infecciosos, com els bacteris, virus i fongs capaços d’envair el nostre organisme.
En concret, el VIH ataca i destrueix els limfòcits CD4, que s’encarreguen de la fabricació d’anticossos per combatre les infeccions causades per aquests agents externs.
La infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) provoca la síndrome de la immunodeficiència adquirida (sida).
Perquè es transmeti el virus, s’han de complir aquestes tres condicions:
- Una via de sortida perquè el virus surti del cos de la persona amb VIH (per exemple, una hemorràgia, l’ejaculació, la producció de líquid preseminal, la lactància materna);
- Un punt d’entrada perquè el virus entri al cos d’una persona sense VIH (per exemple, una ferida oberta, lesions cutànies, mucoses orals, anals o vaginals, injeccions, tatuatges o arracades);
- Un vehicle que transporti el virus entre les dues persones en forma de líquid o secreció corporal com la sang, el semen, el líquid preseminal, les secrecions vaginals o rectals i la llet materna.
(!¡) Una persona amb VIH que s’adhereix al tractament (seguiment adequat del tractament) i presenta una concentració indetectable del virus en els seus líquids i secrecions corporals, no té risc de transmetre el virus.
El VIH NO es transmet en realitzar activitats de la vida diària com donar la mà, esternudar, treballar, besar, compartir un plat, compartir els inodors o beure del mateix got.