Nou govern, nous incompliments?

Després de gairebé 3 mesos des que el nou Govern de la Generalitat de Catalunya va prendre possessió del càrrec, des del Comitè 1r de Desembre hem considerat del tot necessari fer una valoració de la situació de les polítiques de VIH/sida a Catalunya i, malauradament, del seu estancament.

Certament, hem vist nous gestos i maneres de fer que valorem positivament i que representen una millora respecte a allò que havia succeït amb el govern anterior. Malgrat això, no hem tingut l’ocasió de poder-ho valorar personalment amb els màxims responsables de la Conselleria de Salut, ni la de Treball, Afers Socials i Famílies, dels quals seguim esperant resposta per concertar una reunió. En elles, volem plantejar els reptes pendents, però també la situació complexa de la salut publica i la prevenció del VIH, així com també la crisi segueix afectant a les persones que viuen amb VIH.

Campanya_NouGovern_AcordI tampoc en tenim prou amb bones paraules i promeses quan seguim veient com les polítiques per fer front al VIH/sida a Catalunya no avancen ni un mil·límetre des de fa molts mesos. De fet, ens trobem exactament en el mateix punt que fa més de dos anys, quan el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat l’Acord Nacional enfront el VIH/sida i l’estigma relacionat: no disposem d’un nou Pla d’Acció per fer front al VIH, no tenim Pacte Social contra l’estigma i la discriminació ni tampoc s’han contemplat noves fórmules de col·laboració en la que es tingui en compte la demostrada expertesa i trajectòria de les entitats sense ànim de lucre que han treballat en el camp de la prevenció i atenció del VIH a Catalunya. Fa mesos que no es convoca el màxim òrgan de representació del sector (la Comissió Interdepartamental de la Sida de Catalunya) i seguim sense notícies sobre les subvencions per aquest any 2016. Trobem a faltar més celeritat en trobar una adequada resposta als nous reptes que se’ns han plantejant, com ara la implementació de la PrEP a Catalunya.

Per tot això, demanem als nous consellers, conselleres i responsables polítics que actuïn, que “l’agenda dels 18 mesos” no faci perdre de vista els endarreriments que venim arrossegant des de ja fa massa temps, que estan deixant a les entitats amb una sensació de paràlisi de país i a les persones que viuen amb VIH en una situació cada vegada més fràgil.

Com sempre, ens tindran a les entitats al costat per treballar intensament en la millora de la resposta del VIH, però volem recordar que per donar passos endavant com a país, també necessitem fer front de forma real i efectiva les polítiques del VIH.

Enllaç de a la pàgina web del Comitè 1r de Desembre: http://www.comite1desembre.org/nou-govern-nous-incompliments/

GIF_nougovern