L’Associació Antisida de Lleida participa a la prova pilot europea per oferir la prova del VIH a poblacions vulnerables

El projecte europeu està finançat per la Comissió Europea amb l’objectiu de millorar el rendiment dels programes de  cribratge

La novetat d’aquesta intervenció és que els participants podran consultar el resultat de la seva prova a una pàgina web segura a través d’internet

L’Associació Antisida de Lleida participa al projecte europeu Euro HIV EDAT (https://eurohivedat.eu/) amb l’objectiu d’oferir la prova del VIH en programes d’apropament al carrer adreçats a poblacions vulnerables (treballadors/es sexuals, homes que tenen sexe amb homes i persones immigrants), mitjançant la recollida d’una mostra de saliva. Amb aquesta intervenció es pretén arribar a persones amb alt risc d’infecció allunyades dels circuits de prevenció i assistència habituals.

El projecte, finançat per la Comissió Europea, compta amb el doble propòsit de generar coneixement operatiu per millorar el rendiment dels programes de cribratge comunitari i introduir les noves tecnologies en la millora el diagnòstic i tractament precoç del VIH. En el projecte -liderat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT)/Agència de Salut Pública de Catalunya- hi participen 13 socis de 8 països europeus (Espanya, França, Portugal, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia i Romania) i 14 països col·laboradors (Espanya, Gran Bretanya, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Letònia, Lituània, Estònia, Sèrbia, Grècia, Bèlgica, Noruega, Polònia i Croàcia) i tindrà una durada de 3 anys.

L’Associació Antisida ha realitzat ja una primera prospecció pels diferents locals i en el mes d’abril s’iniciarà el projecte. La novetat d’aquesta intervenció és que els participants podran consultar el resultat de la seva prova a una pàgina web segura a través d’internet. Una vegada el resultat de la prova estigui disponible, els participants rebran un correu electrònic amb el corresponent enllaç al qual caldrà accedir-hi amb una contrasenya personal. Aquesta pàgina web inclourà també missatges preventius i de promoció de la salut sexual, així com llocs de derivació en cas de que el usuari precisi informació addicional o hagi de confirmar els seus resultats amb una prova estàndard. A Catalunya participen en el projecte les ONGs: STOP SIDA, Àmbit Prevenció i l’Associació Antisida de Lleida i està coordinat pel CEEISCAT en col·laboració amb l’Institut de Medicina Tropical d’Amberes a Bèlgica.