L’Associació Antisida de Lleida ha realitzat 334 noves proves ràpides del VIH el 2014

L’Associació Antisida de Lleida ha realitzat 334 noves proves ràpides de VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) de gener a octubre de 2014. Del total d’aquestes 334 proves, 4 han donat un resultat positiu en VIH i 17 en sífilis. Els casos de VIH s’estan mantenint els darrers anys, mentre que en el cas de la sífilis s’ha donat un augment (12 casos durant tot l’any 2013, 17 casos de gener a octubre de 2014). En aquest sentit, el president de l’Associació Antisida de Lleida, Joan Fibla, ha destacat la importància de promoure accions de sensibilització i d’educació afectivo-sexual, ja que els darrers anys han augmentat les infeccions de transmissió sexual, sobretot de sífilis. El perfil de persona que ha donat positiu en alguna infecció són homes joves d’origen estranger.

L’Associació Antisida de Lleida és l’única entitat que promou activament la prevenció de la

salut en aquest àmbit i que incideix directament a aquelles persones que han pogut tenir una conducta de risc. És important poder oferir de manera confidencial i voluntària un tracte personalitzat i professional en la matèria.

El 2013 es van realitzar un total de 431 proves ràpides de VIH. Gràcies als serveis sociosanitaris ubicats a les diferents comarques lleidatanes, tècnics de l’entitat van poder realitzar un servei de proximitat als usuaris. Per comarques, a Lleida es van realitzar 399 proves, al Pont de Suert van ser 21, a Balaguer 6 i a la Seu d’Urgell 5. Es tracta d’una prova senzilla, segura, ràpida i eficaç que confirma l’estat serològic d’una persona de manera anònima i confidencial. Consisteix a mesurar el nivell d’anticossos que genera l’organisme en resposta al virus mitjançant una mostra de sang, si el resultat és positiu s’ha de confirmar amb una prova més exhaustiva.

L’Associació Antisida de Lleida celebra avui 20 d’octubre el Dia de la Prova per fomentar i promoure la detecció precoç del VIH. L’objectiu de realitzar el test ràpid permet detectar el més aviat possible si una persona està infectada pel VIH i permetre a la persona beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.