El Comitè 1r de Desembre impulsa una campanya perquè els municipis catalans actuïn contra l’estigma i la discriminació relacionats al VIH/sida

Amb motiu de la commemoració de l’1 de març, Dia per a la Discriminació Zero, el Comitè 1r de Desembre ha presentat una campanya per tal d’implicar les institucions locals en la lluita contra l’estigma i la discriminació relacionats al VIH/sida.

La Plataforma unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, amb presència arreu del territori català, vol posar de manifest la necessitat que totes les institucions s’impliquin per fer front a l’estigma i la discriminació, ja que a dia d’avui, aquesta es considera una de les millors estratègies en la prevenció de l’epidèmia.

Per a fer-ho, el Comitè 1r de Desembre ha presentat el text d’una moció que pretén apropar l’administració local a un dels majors reptes que suposa el VIH.

En el text s’insta a impulsar el Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH, que va ser aprovat farà 2 anys pel Parlament de Catalunya, dins de l’Acord nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat i que a dia d’avui encara no s’ha desplegat.  Aquest Pacte ha de fomentar un canvi en la imatge del VIH a la nostra societat i, per tant, afrontar la serofòbia; vigilar les situacions de discriminació; garantir l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos; facilitar l’accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH, i promoure i posar en pràctica la Recomanació 200 de l’Organització Internacional del Treball, sobre el VIH i la sida i el món del treball.

També s’inclou, en el text de la moció, el compromís a treballar des de les competències municipals per promoure la no discriminació en tots els seus àmbits d’actuació i a promoure accions clarament enfocades a reduir l’estigma que comporta el virus del VIH.

En el propers dies el Comitè 1r de Desembre i les seves entitats d’arreu del territori es posaran en contacte amb diferents representants i agents polítics per tal que el màxim d’Ajuntaments possible assumeixin el compromís per la no discriminació.

Mapa de municipis contra l’estigma i la discriminació

Des de la plataforma d’entitats es farà la coordinació i el seguiment de l’aprovació de la iniciativa en els diferents ens locals. Per això, crearà el “Mapa de municipis contra l’estigma i la discriminació”, una eina que visibilitzarà tots aquells pobles i ciutats compromesos amb la defensa dels drets de les persones que viuen amb VIH. En ell, s’afegiran totes aquelles administracions que, a través dels seus Plenaris, decideixin aprovar i impulsar iniciatives contra l’estigma i la discriminació relacionats al VIH/sida.

Campanya de sensibilització

El Comitè 1r de Desembre també ha aprofitat el Dia Mundial per la Zero Discriminació per unir-se i fer difusió de la campanya d’ONUSIDA sota el lema “Distingeix-te!”. Per això, es proposa difondre a través de les xarxes socials fotografies amb l’etiqueta #ZeroDiscrimination, amb les quals es proposa donar la cara a favor de la inclusió, la tolerància i la diversitat.

*Descarrega la moció en word o pdf

#ZeroDiscrimination zerodiscrimination_lleida (1) zerodiscrimination_lleida (2)