L’entitat es mobilitza per tot el territori lleidatà per desenvolupar estratègies de sensibilització vers el VIH/sida
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de Lluita contra la Sida, l’1 de desembre, l’Associació Antisida de Lleida ha reclamat avui el Pacte Social contra l’Estigma i les Discriminacions. Sota el lema “Camins de SuperVIHvència. Pacte social JA!” enguany el Comitè 1r de Desembre – Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, entitat de la qual l’Associació Antisida de Lleida forma part, posa l’èmfasi en totes aquelles persones que formen part de les primeres generacions que van contraure el VIH.
MANIFEST DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2018
“CAMINS DE SUPERVIHVÈNCIA. PACTE SOCIAL JA!”
Un any més, des del Comitè 1r de Desembre commemorem el Dia Mundial de la Sida, 1 de desembre de 2018.
El Comitè 1r de Desembre va crear-se fa 20 anys per agrupar diverses entitats que treballaven amb el VIH/sida arreu de Catalunya amb l’objectiu d’unir forces enmig d’una realitat molt complicada per les persones afectades pel virus. Des de fa 20 anys, doncs, des del Comitè 1r de Desembre commemorem el Dia Mundial de la Sida per establir un espai en l’àmbit públic que doni informació veraç i propera sobre el VIH/sida en funció de les característiques i necessitats de les persones; visibilitzar i difondre el treball que fan durant tot l’any les entitats i promoure missatges comuns, accions i polítiques que garanteixin el dret a la salut i la no discriminació de les persones amb el VIH, realitzant accions de sensibilització davant el VIH/sida.
Des de les entitats hem treballat al llarg d’aquests 20 anys per fer efectius els drets fonamentals de totes les persones, construint estratègies d’abordatge comunitari del VIH que tenen en compte la intimitat i la llibertat de totes des d’una dimensió positiva, des de la ferma convicció que les institucions i els poders públics han de garantir unes condicions necessàries de vida que ens permetin viure lliurement i que contemplin totes les realitats.
Un any més, reclamem, per tant, l’equitat com a premissa, perquè sabem que no podem considerar-nos iguals si no tenim en compte les identitats culturals, d’origen, de gènere, socials, econòmiques, i totes les dimensions que ens fan diverses i que ens coloquen en posicions diferents. La diversitat és una riquesa que cal que preservem. Un any més, considerem indispensable lluitar també contra la por i l’estigma a què estem avesades en una societat de la desinformació.
Sota el lema “Camins de SuperVIHvència. Pacte social JA!” enguany posem l’èmfasi en totes aquelles persones que formen part de les primeres generacions que van contraure el VIH. Observem com aquesta realitat les porta a viure situacions complexes que estan quedant invisibilitzades i amb una escassa repercussió en les polítiques d’abordatge de la infecció pel VIH en l’actualitat.
En països del nostre entorn, la meitat de les persones que viuen amb el VIH i al voltant d’un 20% de les noves persones diagnosticades superen els 50 anys d’edat. Dins d’aquest grup d’edat, adquireixen especial rellevància aquelles persones que duen més de 15 o 20 anys diagnosticades d’infecció pel VIH i que per les seves experiències i difícils circumstàncies en relació amb aquesta infecció s’auto-denominen SuperVIHvents del VIH/sida.
Aquest any centrem el Dia Mundial de la Sida en totes aquestes persones SuperVIHvents, per posar de relleu la seva capacitat i el seu dret d’autogestió i vida autònoma i plena en tots els àmbits, així fer palès les necessitats específiques que requereix l’envelliment d’aquest col·lectiu. Volem reivindicar la seva supervivència, experiència, resiliència i sentit de comunitat, i apropar-la tant a la comunitat que treballa amb el VIH com a la societat en general.
Parlem també de Camins de SuperVIHvència per explicitar i reivindicar la diversitat de trajectòries i orígens de cada una de les entitats i grups promotors que s’han creat al llarg d’aquests anys i la seva lluita per sobreviure malgrat les enormes dificultats polítiques amb les quals ens hem trobat al llarg d’aquests vint anys.
L’any 2014, amb l’aprovació per unanimitat al Parlament de Catalunya de L’Acord Nacional per fer front a l’epidèmia del VIH i contra l’estigma relacionat que instava al Govern de la Generalitat de Catalunya a impulsar el Pacte Social contra l’Estigma i les Discriminacions semblava un any d’oportunitat per ser pioneres a Catalunya en el desenvolupament i implantació d’aquest Pacte, però aquestes expectatives, quatre anys i mig després, encara no s’han acomplert. Encara ara, ens trobem sense un full de ruta clar i elaborat per part del Govern de la Generalitat que ens permeti pensar que desmuntar l’estigma i garantir els drets de les persones amb el VIH sigui una realitat. Això té conseqüències reals gravíssimes en la quotidianitat de les persones amb el VIH.
Un any més, per tant, tornem a denunciar la no implementació del Pacte Social contra la discriminació de les persones amb el VIH dins l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat i que, repetim, a dia d’avui encara no s’ha desplegat. Exigim, per tant, i de manera immediata a la Generalitat de Catalunya, una dotació pressupostària i un sistema de finançament amb uns criteris clars i unificats que garanteixin tant la implementació d’aquest Pacte Social com la continuïtat de tots els programes i projectes d’atenció directa a les persones amb el VIH que duen a terme les entitats des de fa molts anys i que actualment es troben en perill de desaparèixer a conseqüència de la incertesa que suposa l’actual sistema precari de finançament a través de subvencions.
En definitiva, exigim posar la Vida al centre de les polítiques públiques vers el VIH, fer efectius els drets de les persones afectades i garantir la continuïtat de la tasca de les entitats que hi treballem. Altra vegada ens moVIHlitzem reivindicant el treball comunitari i l’expertesa de les entitats i de les persones que les conformen, amb l’objectiu de seguir desenvolupant estratègies de lluita pels drets humans, de sensibilització entorn al VIH i d’accions centrades en les persones i el seu apoderament.
Per totes elles, per totes nosaltres, seguirem recorrent plegades tots els Camins de SuperVIHvència i exigint, de manera ferma i decidida, la implementació del Pacte Social Ja! com a mesura urgent i imprescindible per avançar cap a una vida digna per a totes les persones.
Fundació Antisida de Lleida
C/ Nou, 14 baixos – LLEIDA
+34 973 26 11 11
consulta@antisidalleida.org