L’Associació Antisida de Lleida ha realitzat 274 noves proves ràpides del VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) de gener a octubre de 2016. Del total d’aquestes proves, 3 han donat un resultat positiu en VIH i 7 en sífilis. “El perfil de persones que es realitzen la prova ràpida és molt heterogeni, tant homes com dones, i persones del territori i immigrants” ha explicat el president de l’Associació Antisida de Lleida, Joan Fibla. El president ha destacat que és fonamental tenir accés a la informació, per això, avui 20 d’octubre, Dia de la Prova, l’Associació Antisida de Lleida ha instal·lat dos estands informatius a Lleida.
En relació amb la importància informativa, Fibla ha informat que enguany s’ha posat en marxa una aplicació Sext@’t, tant a nivell de Catalunya com d’Europa, per consultar i avaluar el risc d’infecció en virtut d’unes certes pràctiques sexuals. L’aplicació Sext@’t és pot descarregar a Google Play i a l’Apple Store.
L’Associació Antisida de Lleida és l’única entitat no governamental que promou activament la prevenció de la salut afectivo sexual en aquest àmbit i que incideix directament a aquelles persones que han pogut tenir una conducta de risc. És important poder oferir de manera confidencial i voluntària un tracte personalitzat i professional en la matèria.
El 2015 es van realitzar un total de 488 proves ràpides de VIH, una xifra semblant en l’exercici anterior. Gràcies als serveis sociosanitaris ubicats a les diferents comarques lleidatanes (Balaguer, el Pont de Suert i la Seu d’Urgell), professionals de l’entitat van poder realitzar un servei de proximitat als/les usuaris/es. Es tracta d’una prova senzilla, segura, ràpida i eficaç que confirma l’estat serològic d’una persona de manera anònima i confidencial. Consisteix en mesurar el nivell d’anticossos que genera l’organisme en resposta al virus mitjançant una mostra de sang, si el resultat és positiu s’ha de confirmar amb una prova més exhaustiva.
L’Associació Antisida de Lleida celebra avui 20 d’octubre el Dia de la Prova per fomentar i promoure la detecció precoç del VIH. “Lamentablement continua sent necessari mantenir la prova de detecció ràpida perquè continuen havent-hi infeccions”, ha explicat Fibla. L’objectiu de realitzar el test ràpid permet detectar el més aviat possible si una persona està infectada pel VIH i permetre a la persona beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.
Lleida, 20 d’octubre de 2016
Fundació Antisida de Lleida
C/ Nou, 14 baixos – LLEIDA
+34 973 26 11 11
consulta@antisidalleida.org